ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ενήλικας


ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται κάποιες φορές άγχος στην ζωή μας. Το ήπιο άγχος είναι φυσιολογικό και απαραίτητο για να αποδώσουμε σε καταστάσεις όπως μια επαγγελματική συνέντευξη, ένα διαγώνισμα ή μια σημαντική εξέταση στον γιατρό.
Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι τόσο έντονα που το άτομο να αποδιοργανώνεται και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας.

Η ανησυχία μπορεί να αφορά προσωπικές σχέσεις ,οικονομικά προβλήματα ή δυσκολίες στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν συχνά από αγχώδη διαταραχή.
Στην περίπτωση της Γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, παραδείγματος χάρη μπορεί να αφορά υπερβολική ανησυχία για την υγεία του παιδιού του ή τα οικονομικά χωρίς να υπάρχει πάντα αντικειμενικός λόγος.

Η ανησυχία αυτή είναι έντονη για περισσότερο από έξι μήνες, το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει την ανησυχία ,μπορεί επίσης να εμφανίζει δυσκολία στην συγκέντρωση ,εύκολη κόπωση, αϋπνίες και ευερεθιστότητα.
Υπάρχουν ορισμένες φορές που το άγχος μπορεί να εμφανιστεί έντονα και αιφνίδια με συμπτώματα όπως ζαλάδα ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος και ιδρώτα, ναυτία φόβο ότι θα πεθάνουμε ή θα χάσουμε τον έλεγχο.
Τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά μια κατάστασης που ονομάζουμε διαταραχή πανικού.
Όταν το άτομο είναι αγχωμένο τείνει σκέπτεται με αρνητικό τρόπο για τον εαυτό του ,τον κόσμο και το μέλλον.

Η ψυχοθεραπεία , μπορεί να βοηθήσει το άτομο να βοηθήσει τον εαυτό του, μέσα από ένα σύνολο τεχνικών όπως, η αναγνώριση των αρνητικών μας σκέψεων ,την σταδιακή αναδόμηση τους ,την εκπαίδευση στην διεκδικητική συμπεριφορά ,την επίλυση προβλημάτων, και την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης.